6 anledningar till att jag är nykterist.

"Varför dricker du inte?", "Ska du inte ha lite ändå, du behöver ju inte bli full?", "Men kom igen, smaka bara!"

Detta är fraser jag fått hört under alla min tonår i princip. Jag är nykterist, det innebär att jag inte dricker alkohol - inte ens lite, inte ens vid speciella tillfällen, inte ens nu till studenten. Jag vill inte och jag har en hel hög med av bra aneldningar. Jag har kanske totalt smakat på alkohol 5 gånger under hela mitt liv, varav två gånger varit på fester och jag tänkt prova på att "supa" men det går bara inte ner. Så till första punkten...

1. Smaken. Enligt mina smaklökar är alkohol vidrigt, bara lukten av det ger mig kväljningar och även om vissa sorter luktar och smakar värre än andra så ser jag ingen anledning att dricka något som jag nästan spyr av. Varför liksom? Varför dricka öl när man kan dricka slush, saft, iste eller vad som helst istället? Mjölk, vatten, juice - allt smakar bättre än alkohol enligt mig. Men då säger oftast folk "men du har jag inte smakat allt, du skulle säkert gilla den här drinken..." så därför kommer nästa anledning. 

2. Jag gillar att ha full kontroll över mig själv, jag har sett vad alkohol kan göra med människor under hela mitt liv. Jag har aldrig haft problem med alkohol inom familjen, ingen i hela min släkt är alkoholist tex och det är jag så himla tacksam över. Alla har det inte så bra. Jag har haft två nära kompisar under min barndom vars pappor var alkoholister och jag säger bara STACKARS BARN. Jag blir så arg när jag tänker på hur många gånger jag fått trösta mina vänner för att deras eget blod valt alkoholen före familjen. En av mina kompisars pappa dödshotade mig och min kompis när har var full en gång, en annan pappa slog sin egen dotter och en annan gång kom en av mina vänners pappor hem till oss när han var full. Jag låg och sov men min pappa som öppnade dörren och där stod min kompis pappa, iklädd smutsiga slitna kläder, barfota och smutsig. Han bad att få låna kläder av min pappa och fick även ett par skor, han hade blivit utkastad har jag för mig pappa sa, men pappa minns inte vad mer han sa eftersom han blev så chockad. 

Ett annat alkoholminne jag ar är när en av mina vänner fick en snefylla som man säger, hon drack dålig sprit och blev för full. En av de värsta kvällarna i mitt liv. Under den dagen fick vi bland annat springa runt och leta efter henne i en skog, lägga henne på sidan när hon hade däckat på mitt sovrumsgolv, hålla i henne hår när hon kräktes i min dusch, hålla fast henne när hon vägrade vänta snällt på ambulansen som vi hade ringt till henne, gråta floder när hon skrek på oss och vi inte visste vad vi skulle göra och vara oroliga hela natten över vad som hände på sjukhuset. Hon försökte även kasta sig ut från min balkong. Det läskigste är att hon inte har några minnen från denna kvällen, hon var allt annat än sig själv. Och detta är bara en gång av många då alkoholinblandning skapat väldigt dåliga minnen för mig och mina vänner. 

3. Det är skadligt. Visst, det finns forkning om att en liten mängd vin är bra för hälsan men genrellt sett är alkohol dåligt för människan. Det orsakar missfall, gör det svårare att få barn, orsakar leversvikt, ökar risken för att få cancer, ökar risken för hjärnsjukdomar, ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar, orsaka diabetes, orsaka psykiska sjudomar som tex depression eller göra psykiska sjukdomar värre, orsaka hudsjukdomar, magsjukdomar, skelettsjukdomar, blodsjukdomar, andningsstörningar, man kan bli överviktig eller så kallat "spritfet" och i värsta fall orsaka en för tidig död. Varför dricker man alls nu igen? Berätta, snälla. :) 

4. Slöseri med pengar. Man riskerar alltså att skada sin egen kropp, att inte kunna bestämma över och kontrollera sin egen kropp och man betalar dessutom för det? Är det logiskt? Alkohol är ju dessutom jättedyrt, jag sparar hellre de pengarna. 

5. Det påverkar ens personlighet. Folk kör bil fulla, de har sex med person som dom inte skulle haft sex med annars fulla, de kanske blir våldsamma eller självskadande, de kanske begår brott och gör saker de aldrig hade gjort annat - påverkade av alkohol. Vid 55 % av sexualbrott är gärningsmannen berusad eller påverkad på något sätt. 75 personer dör varje år i trakfien för att någon kört full och 1000 skadas. 30 % av olycksrealaterade dödsfall är pga alkohol. Tänk vad många liv som skulle räddas om folk drack mindre eller inte alls...

6. Man skadar sina relationer. Folk väljer alkholen före sina barn, kompisar, partners eller familjer. Vissa blir av med jobbet pga alkohol, vissa skadar relationen med sig själva pga alkohol till och med. Är det verkligen värt det för en stund nöje? 

Detta var hemma hos mig på en förfest för några år sedan, jag accepterar allas val så länge de accpeterar mina. Riktigt rolig kväll faktiskt, det är ju inte alltid kvällar med alkohol spårar ;) Speciellt nu nästan alla är 20 och vi faktiskt får köpa och dricka alkohol, nu har de flesta lärt sig att dricka med måtta vilket är skönt. 

Men vad finns det egentligen för anledning att dricka? Grupptryck? Eftersom jag varit mobbad innan vet jag att jag kan stå emot grupptryck, har faktiskt aldrig gjort något pga grupptryck och det är jag så glad för. Det är roligt och man blir mer avslappnad? Ja, visst men jag har roligt utan det och anser att det finns fler nackdelar än fördelar. Fördelarna är enligt mig inte värda nackdelarna helt enkelt. Självklart får alla göra som dom vill och även om jag kanske verkar vara extremt emot alkohol har jag många gånger umgåtts med och festat med berusade människor. Alla mina kompisar dricker alkohol och mina föräldrar dricker ibland, jag är för tusan finsk så min mormor och min morfar dricker till och med öl i bastun haha. Jag bryr mig inte, så länge ingen försöker få mig att göra något jag inte vill låter jag dom göra var dom vill. När någon försöker få mig att dricka däremot, då blir jag inte så glad. Och när dom vill ha en förklaring på varför, detta kära ord som jag fått höra för många gånger under mitt liv  ja då kan dom bara läsa det här inlägget. :) 

Btw, mina kompisar brukade alltid förvara sin alkohol hos mig eftersom de visste att jag inte skulle röra den. Så det finns vissa fördelar med att ha en nykteristkompis. 


"Nej, jag vill bara inte vara beroende av män."

Idag har jag ägnat hela dagen åt att bygga ett golv till vår uteplats. Jag har alltså suttit i flera timmar och med en borrmaskin skruvat fast 25 plankor på en ram och när jag satt där kom en granne förbi och sa hur duktig jag var. Jättesnällt, jag blev glad för komplimangen och tackade men så fortsatte konversationen. "Ska du bli en sån där snickare eller?" frågade hon mig. "Nej, jag vill bara inte vara beroende av män." svarade jag varpå hon svarade att jag var jättesmart och att hon önskade att hon också kunde mer saker för att slippa vara så beroende av andra. Jag är glad att mina föräldrar men speciellt min pappa faktiskt uppfostrat mig till att vilja lära mig saker och han har alltid gärna lärt mig det jag vill kunna. Flera gånger när jag och mamma behövt sätta upp en hylla eller bygga ihop något så har det alltid varit så att man ska fråga en man. "Vi får ringa morfar och be honom komma över!" eller fråga om mammas man vill hjälpa till. Alltid ska vi vara kvinnor i nöd som behöver räddning av någon annan, och oftast är denna någon som vill behöver hjälp utav en man. En gång stod vill till och med och väntade på att min morfar skulle komma och hjälpa oss eftersom jag, min mamma och min mormor, tre vuxna kvinnor omöjligen kunde klara att bygga ihop en möbel själva. 

Nästan aldrig har jag fått höra "Vill du lära dig hur man gör?" från någon annan än min pappa angående någonting som har med bygg, el eller andra "mansgrejer" att göra. Då får man bara höra att de kan göra saken åt en, som om alla kvinnor skulle vara helt ointresserade av att lära sig sådant. Men jag vill, jag vill klara mig själv, jag vill vara självständig, jag vill inte vara beroende av andra. Ja, självklart ber jag både män och kvinnor om hjälp ibland, alla behöver vi hjälp men det jag inte tycker om är att det inte är en självklarhet att ens fråga mig om jag vill lära mig "mansgrejer" för de flesta. Och när jag faktiskt kan göra "mansgöra", jag då måste det vara för att jag har gått bygg och vill bli snickare, det finns ingen annan förklaring. Vanliga tjejer som inte jobbar med eller vill jobba med ett mansdominerat yrke, varför skulle vi behöva kunna skruva upp en hylla eller byta proppar? Vi kan ju alltid bara be någon snäll, stark man att göra det åt oss. 

Hej, Nova heter jag. Jag är en tjej, jag har långt hår, klär mig i klänning och kjol ofta, går stylistutbildningen på gymnaiset och älskar barn och djur - men jag är även intresserad av vetenskap, bygg och teknik. Jag vill faktiskt lära mig saker och jag vill aldrig behöva vara beroende av andra, jag kan själv :) 


Att göra idag

Oj vilken hektisk vecka! Jag har verkligen haft fullt upp varje dag igen, har inte ens haft tid att bara sätta mig ner med datorn och blogga som ni kanske märkt. Men nu är det verkligen slutspurten, om två veckor åker jag på semester och två veckor efter det är det student. Helt sjukt hur fort tiden går nu, men så är det ibland. Jag kommer sakna den här tiden så sen, så försöker att verkligen njuta av varje ögonblick nu mera. Idag har vi studiedag och då tänker jag försöka hinna med en massa saker som står på min "att göra lista" men som prioriterats bort denna veckan. 

1. Bära ner saker till källaren. Börjar bli så stöktigt här hemma så måste verkligen få bort lite saker, tex min resväska. 

2. Tömma mobilen! Jag har inget minne alls kvar nu, kan inte ens ta bilder. Måste tömma den direkt verkligen, kan inte ha det så här haha. 

3. Tvätta mina sminkborstar. 

4. Sätta upp tavlor i mitt extrarum, har köpt så fina tavlor men inte orkat eller hunnit sätta upp dom. 

5. Städa rummet. Det börjar som sagt bli väldigt stökigt här inne och det stör mig verkligen. 

7. Sortera mitt smink. Måste få ordning på det igen, det är verkligen kaos just nu och ingenting ligger där det ska vilket gör att jag inte hitta saker när jag behöver dom. 

8. Skriva packlista. Eftersom jag är en så planerande människa älskar jag listor och just packlistor ligger mig varmt om hjärtat. De gör att jag aldrig glömmer någonting när jag ska resa och jag gör dom alltid i tid. 

9. Plugga. Har två uppgifter i Psykologin kvar, sedna är jag nästan klar med allt i skolan. SÅ HIMLA SKÖNT. 

10. Vattna mina plantor. Idag är det fint väder och jag tror mina plantor behöver lite extra kärlek då :)