6 anledningar till att jag är nykterist.

"Varför dricker du inte?", "Ska du inte ha lite ändå, du behöver ju inte bli full?", "Men kom igen, smaka bara!"

Detta är fraser jag fått hört under alla min tonår i princip. Jag är nykterist, det innebär att jag inte dricker alkohol - inte ens lite, inte ens vid speciella tillfällen, inte ens nu till studenten. Jag vill inte och jag har en hel hög med av bra aneldningar. Jag har kanske totalt smakat på alkohol 5 gånger under hela mitt liv, varav två gånger varit på fester och jag tänkt prova på att "supa" men det går bara inte ner. Så till första punkten...

1. Smaken. Enligt mina smaklökar är alkohol vidrigt, bara lukten av det ger mig kväljningar och även om vissa sorter luktar och smakar värre än andra så ser jag ingen anledning att dricka något som jag nästan spyr av. Varför liksom? Varför dricka öl när man kan dricka slush, saft, iste eller vad som helst istället? Mjölk, vatten, juice - allt smakar bättre än alkohol enligt mig. Men då säger oftast folk "men du har jag inte smakat allt, du skulle säkert gilla den här drinken..." så därför kommer nästa anledning. 

2. Jag gillar att ha full kontroll över mig själv, jag har sett vad alkohol kan göra med människor under hela mitt liv. Jag har aldrig haft problem med alkohol inom familjen, ingen i hela min släkt är alkoholist tex och det är jag så himla tacksam över. Alla har det inte så bra. Jag har haft två nära kompisar under min barndom vars pappor var alkoholister och jag säger bara STACKARS BARN. Jag blir så arg när jag tänker på hur många gånger jag fått trösta mina vänner för att deras eget blod valt alkoholen före familjen. En av mina kompisars pappa dödshotade mig och min kompis när har var full en gång, en annan pappa slog sin egen dotter och en annan gång kom en av mina vänners pappor hem till oss när han var full. Jag låg och sov men min pappa som öppnade dörren och där stod min kompis pappa, iklädd smutsiga slitna kläder, barfota och smutsig. Han bad att få låna kläder av min pappa och fick även ett par skor, han hade blivit utkastad har jag för mig pappa sa, men pappa minns inte vad mer han sa eftersom han blev så chockad. 

Ett annat alkoholminne jag ar är när en av mina vänner fick en snefylla som man säger, hon drack dålig sprit och blev för full. En av de värsta kvällarna i mitt liv. Under den dagen fick vi bland annat springa runt och leta efter henne i en skog, lägga henne på sidan när hon hade däckat på mitt sovrumsgolv, hålla i henne hår när hon kräktes i min dusch, hålla fast henne när hon vägrade vänta snällt på ambulansen som vi hade ringt till henne, gråta floder när hon skrek på oss och vi inte visste vad vi skulle göra och vara oroliga hela natten över vad som hände på sjukhuset. Hon försökte även kasta sig ut från min balkong. Det läskigste är att hon inte har några minnen från denna kvällen, hon var allt annat än sig själv. Och detta är bara en gång av många då alkoholinblandning skapat väldigt dåliga minnen för mig och mina vänner. 

3. Det är skadligt. Visst, det finns forkning om att en liten mängd vin är bra för hälsan men genrellt sett är alkohol dåligt för människan. Det orsakar missfall, gör det svårare att få barn, orsakar leversvikt, ökar risken för att få cancer, ökar risken för hjärnsjukdomar, ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar, orsaka diabetes, orsaka psykiska sjudomar som tex depression eller göra psykiska sjukdomar värre, orsaka hudsjukdomar, magsjukdomar, skelettsjukdomar, blodsjukdomar, andningsstörningar, man kan bli överviktig eller så kallat "spritfet" och i värsta fall orsaka en för tidig död. Varför dricker man alls nu igen? Berätta, snälla. :) 

4. Slöseri med pengar. Man riskerar alltså att skada sin egen kropp, att inte kunna bestämma över och kontrollera sin egen kropp och man betalar dessutom för det? Är det logiskt? Alkohol är ju dessutom jättedyrt, jag sparar hellre de pengarna. 

5. Det påverkar ens personlighet. Folk kör bil fulla, de har sex med person som dom inte skulle haft sex med annars fulla, de kanske blir våldsamma eller självskadande, de kanske begår brott och gör saker de aldrig hade gjort annat - påverkade av alkohol. Vid 55 % av sexualbrott är gärningsmannen berusad eller påverkad på något sätt. 75 personer dör varje år i trakfien för att någon kört full och 1000 skadas. 30 % av olycksrealaterade dödsfall är pga alkohol. Tänk vad många liv som skulle räddas om folk drack mindre eller inte alls...

6. Man skadar sina relationer. Folk väljer alkholen före sina barn, kompisar, partners eller familjer. Vissa blir av med jobbet pga alkohol, vissa skadar relationen med sig själva pga alkohol till och med. Är det verkligen värt det för en stund nöje? 

Detta var hemma hos mig på en förfest för några år sedan, jag accepterar allas val så länge de accpeterar mina. Riktigt rolig kväll faktiskt, det är ju inte alltid kvällar med alkohol spårar ;) Speciellt nu nästan alla är 20 och vi faktiskt får köpa och dricka alkohol, nu har de flesta lärt sig att dricka med måtta vilket är skönt. 

Men vad finns det egentligen för anledning att dricka? Grupptryck? Eftersom jag varit mobbad innan vet jag att jag kan stå emot grupptryck, har faktiskt aldrig gjort något pga grupptryck och det är jag så glad för. Det är roligt och man blir mer avslappnad? Ja, visst men jag har roligt utan det och anser att det finns fler nackdelar än fördelar. Fördelarna är enligt mig inte värda nackdelarna helt enkelt. Självklart får alla göra som dom vill och även om jag kanske verkar vara extremt emot alkohol har jag många gånger umgåtts med och festat med berusade människor. Alla mina kompisar dricker alkohol och mina föräldrar dricker ibland, jag är för tusan finsk så min mormor och min morfar dricker till och med öl i bastun haha. Jag bryr mig inte, så länge ingen försöker få mig att göra något jag inte vill låter jag dom göra var dom vill. När någon försöker få mig att dricka däremot, då blir jag inte så glad. Och när dom vill ha en förklaring på varför, detta kära ord som jag fått höra för många gånger under mitt liv  ja då kan dom bara läsa det här inlägget. :) 

Btw, mina kompisar brukade alltid förvara sin alkohol hos mig eftersom de visste att jag inte skulle röra den. Så det finns vissa fördelar med att ha en nykteristkompis. 
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback