"Nej, jag vill bara inte vara beroende av män."

Idag har jag ägnat hela dagen åt att bygga ett golv till vår uteplats. Jag har alltså suttit i flera timmar och med en borrmaskin skruvat fast 25 plankor på en ram och när jag satt där kom en granne förbi och sa hur duktig jag var. Jättesnällt, jag blev glad för komplimangen och tackade men så fortsatte konversationen. "Ska du bli en sån där snickare eller?" frågade hon mig. "Nej, jag vill bara inte vara beroende av män." svarade jag varpå hon svarade att jag var jättesmart och att hon önskade att hon också kunde mer saker för att slippa vara så beroende av andra. Jag är glad att mina föräldrar men speciellt min pappa faktiskt uppfostrat mig till att vilja lära mig saker och han har alltid gärna lärt mig det jag vill kunna. Flera gånger när jag och mamma behövt sätta upp en hylla eller bygga ihop något så har det alltid varit så att man ska fråga en man. "Vi får ringa morfar och be honom komma över!" eller fråga om mammas man vill hjälpa till. Alltid ska vi vara kvinnor i nöd som behöver räddning av någon annan, och oftast är denna någon som vill behöver hjälp utav en man. En gång stod vill till och med och väntade på att min morfar skulle komma och hjälpa oss eftersom jag, min mamma och min mormor, tre vuxna kvinnor omöjligen kunde klara att bygga ihop en möbel själva. 

Nästan aldrig har jag fått höra "Vill du lära dig hur man gör?" från någon annan än min pappa angående någonting som har med bygg, el eller andra "mansgrejer" att göra. Då får man bara höra att de kan göra saken åt en, som om alla kvinnor skulle vara helt ointresserade av att lära sig sådant. Men jag vill, jag vill klara mig själv, jag vill vara självständig, jag vill inte vara beroende av andra. Ja, självklart ber jag både män och kvinnor om hjälp ibland, alla behöver vi hjälp men det jag inte tycker om är att det inte är en självklarhet att ens fråga mig om jag vill lära mig "mansgrejer" för de flesta. Och när jag faktiskt kan göra "mansgöra", jag då måste det vara för att jag har gått bygg och vill bli snickare, det finns ingen annan förklaring. Vanliga tjejer som inte jobbar med eller vill jobba med ett mansdominerat yrke, varför skulle vi behöva kunna skruva upp en hylla eller byta proppar? Vi kan ju alltid bara be någon snäll, stark man att göra det åt oss. 

Hej, Nova heter jag. Jag är en tjej, jag har långt hår, klär mig i klänning och kjol ofta, går stylistutbildningen på gymnaiset och älskar barn och djur - men jag är även intresserad av vetenskap, bygg och teknik. Jag vill faktiskt lära mig saker och jag vill aldrig behöva vara beroende av andra, jag kan själv :) » Emma

Håller med helt och hållet! Försöker lära mig att kunna göra så mycket som möjligt själv för att inte vara beroende av någon annan. Tyvärr har jag ingen som lär mig men försöker så gott jag kan på egen hand ändå.
Vilken mysig blogg du har för övrigt! Och lycka till med bebisplanerna :)

Svar: Det är precis så det kan vara, finns många böcker och hjälp man kan få på internet tex. Om man vill kan man lära sig det mesta, och inte bara säga "nej jag kan inte" och få någon annan att göra det åt en. Tack så mycket! <3
Nova Johansson

2017-05-22 // 18:32:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback